منهای دانش بنیان

اینستاگرام باید چهارچوب ما را بپذیرد!

یک نماینده مجلس، گفت: اینستاگرام پیام فرستاده و پرسیده شرایط شما چیست؟


به گزارش پیشران اقتصاد؛ با گذشت دو ماه از فیلتر شدن اینستاگرام، همچنان بسیاری از مسئولان از مسدود شدن این شبکه‌ اجتماعی پرمخاطب دفاع می‌کنند و معتقدند این شبکه اجتماعی باید چهارچوب‌های آن‌ها را بپذیرد. یکی از آن‌ها از مدافعان طرح صیانت است که هفته‌ گذشته گفته بود جلسه اخیر کمیسیون مشترک مربوط به صیانت از فضای مجازی نبود.

اما به گزارش رویداد ۲۴ یکشنبه گذشته جلسه‌ای غیررسمی در مجلس برگزار شده که محور آن احیای طرح صیانت بوده است. عنابستانی در گفت‌وگو با این رسانه ضمن دفاع از نظام‌بخشی به فضای مجازی گفته: وقتی اینستاگرام ۵۰ درصد از پهنای باند کشور را می‌بلعد باید چهارچوب ما را بپذیرد و مطمئن باشید آن موقع، خودش را با ما وفق می‌داد. اکنون که اینستاگرام در ایران فیلتر شده، آن‌ها برای ما پیام فرستاده‌اند که شرایط شما چیست؟ دوستان در وزارت ارتباطات و شورای عالی امنیت ملی در حال بررسی موضوع هستند.

او در ادامه گفته که خواهان دفاع از پلتفرم‌ها از کسانی که می‌خواهند خلاف قانون عمل کنند و نظام‌بخشی به فضای مجازی را این‌طور توضیح داده است: «دفاع از کاربران دربرابر پلتفرم‌ها، ساختارمندی و نظام‌مندی عملکرد خود کاربران در فضای مجازی و موضوع دیگر، دفاع از پلتفرم‌ها در برابر دیگران. این اتفاق در کشور نیفتاده، چون قانون نیست و هر کسی با سلیقه خود کار می‌کند.» این نماینده‌ مجلس در انتها گفته فیلتر برخی از پلتفرم‌ها مثل اینستاگرام و واتساپ لازم بود.


پیشنهاد می‌شود بخوانید:

«ابرآروان» اولین استارت آپی ایران تحریم شد


هنوز مسئول دیگری برای مثال از اعضای وزارتخانه یا شورای عالی امنیت ملی درباره‌ پیام اینستاگرام خبری منتشر نکرده‌اند و مدت‌ها است وزارت ارتباطات تمام تلاش خود را بر ترغیب کاربران به استفاده از پلتفرم‌های داخلی گذاشته است.

مالیات پابرجای اینفلوئنسرهای اینستاگرام در فیلترینگ

اواخر شهریور ماه، سازمان امور مالیاتی اعلام کرد که فرآیند دریافت مالیات از اینفلوئنسرهایی که اظهارنامه مالیاتی پر کرده‌اند، در مراحل پایانی است. با این حال محدودیت‌های اینترنتی ماه‌های اخیر و مسدود شدن چندین پلتفرم خارجی از جمله اینستاگرام به فاصله چند روز پس از اعلام این خیر، این سوال را مطرح کرد که آیا درآمد‌زایی از یک پلتفرم فیلتر شده نیز مشمول مالیات خواهد شد یا خیر. حالا جدیدترین اخبار به دست آمده نشان می‌دهد که سازمان امور مالیاتی به این سادگی‌ها قصد گذشتن از درآمد مالیاتی حاصل از این گروه را ندارد، زیرا این سازمان دسازمار پاسخ به پیگیری‌های «دنیای اقتصاد» درباره سرنوشت اخذ مالیات از این گروه، آب پاکی را روی دست فعالان این شبکه اجتماعی محبوب ریخت و تصریح کرد که نه تنها مالیات سال ۱۴۰۰ از این گروه دریافت خواهد شد، بلکه قرار است درآمد سال ۱۴۰۱ آنها نیز طبق مقررات ماده (۱) قانون مالیات‌های مستقیم، مشمول مالیات شود.

سعید توتونچی، معاون سازمان امور مالیاتی کشور پیرامون تعیین تکلیف اخذ مالیات از درآمدهای حاصل از فعالیت در پلتفرم‌های مجازی پس از فیلتر شدن رسمی آنها – مانند اینستاگرام- گفته است که فرآیند دریافت مالیات بر درآمدهای سال ۱۴۰۰ این گروه به روال معمول دنبال خواهد شد. وی اظهار کرده است: «بر اساس بند (ذ) تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور، درآمدهای کاربران دارای بیش از ۵۰۰هزار دنبال‌کننده(فالوور) در رسانه‌های کاربر محور – به بیان دیگر اینفلوئنسرها- از محل تبلیغات مشمول مالیات بر درآمد شده است. در این راستا، فرآیند مربوط به وصول مالیات از این گروه مؤدیان بابت عملکرد سال ۱۴۰۰ آنها در سال جاری و طبق قوانین و مقررات مالیاتی در حال انجام است.» در ادامه پاسخ ارسال شده برای روزنامه «دنیای اقتصاد» آمده است: «هرچند حکم مالیاتی مذکور در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ پیش‌بینی نشده است؛ اما اشخاص یاد شده در صورت کسب درآمد، طبق مقررات ماده(۱) قانون مالیات‌های مستقیم مشمول مالیات بوده و چنانچه اطلاعات درآمدی آنها در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور قرار بگیرد، مالیات متعلق با رعایت قوانین و مقررات مصوب، مطالبه و وصول خواهد شد.»

پیش از این و در آغاز فرآیند مذکور، این موضوع با انتقاد زیادی از سوی فعالان شبکه‌های اجتماعی مواجه شد. سلبریتی‌ها و فعالان اینستاگرامی، با انتقاد از کیفیت پایین خدمات ارتباطی کشور و وجود اختلالات گسترده اینترنتی، عزم سیاستگذاران بر دریافت مالیات از فعالیت‌های افراد در یک پلتفرم رایگان را مورد نقد قرار می‌دادند؛ تا اینکه سرانجام سازمان امور مالیاتی در همکاری با وزارت ارشاد، برای شناسایی اکانت‌های مشمول این قانون وارد عمل شد و در گام اول از شناسایی حدود هزار اکانت دارای شرایط اولیه دریافت مالیات خبر داد. در گام بعدی، با بررسی‌های بیشتر و اعمال فیلتر‌های دقیق‌تر، در نهایت ۲۶۰ حساب کاربری اینفلوئنسری انتخاب شدند و از صاحبان آنها خواسته شد تا با پر کردن فرم‌های خوداظهاری، همکاری‌های لازم را با این سازمان به عمل آورند. در اطلاعیه این سازمان تاکید شده بود که چنانچه حساب‌های شناسایی شده برای پر کردن اظهارنامه اقدام نکنند، از معافیت‌های مالیاتی محروم خواهند شد.

از اینفلوئنسرهای اینستاگرام مالیات گرفته می‌شود؟

طبق آنچه پیش‌تر محمد مسیحی، معاون وقت درآمدهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی اظهار کرده بود، اکانت‌های مشمول شناسایی شده در این گام تا پایان خرداد سال جاری فرصت داشتند تا فرم‌های خوداظهاری را تکمیل و ارسال کنند؛ قرار بود بعد از این تاریخ، کار اخذ مالیات از این گروه آغاز شود. آخرین اخبار به دست آمده از وضعیت اینفلو‌ئنسرهای مشمول نشان می‌دهد که فعلا تعداد این اکانت‌ها به ۵۶۰ مورد افزایش داشته و قرار است کار تشکیل پرونده و تکمیل اطلاعات این گروه نیز برای اخذ مالیات دنبال شود. طرح دریافت مالیات از اکانت‌های تاثیرگذار پلتفرم‌های مجازی یا همان اینفلوئنسرها، در اواخر سال ۱۳۹۹ در مجلس شورای اسلامی مطرح و سرانجام در اواخر تیر ماه سال ۱۴۰۰ با تایید وزیر اقتصاد و امور دارایی، به سازمان امور مالیاتی ابلاغ شد.

اگر چه از همان روزهای ابتدایی اجرای این طرح، واکنش‌های متفاوتی از سوی گروه‌های مختلف صورت گرفت، اما حالا با فیلتر شدن رسمی اینستاگرام از سوی نهادهای امنیتی، احتمالا این رویکرد با انتقادات جدی‌تری همراه شود و پافشاری سازمان امور مالیاتی بر دریافت مالیات از فعالیت‌های تجاری بر بستر این پلتفرم، حواشی جدیدی را به دنبال داشته باشد.

برچسب ها


    ارسال خبر  


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن