دانش بنیان

توافق‌نامه بومی‌سازی تجهیزات و فناوری‌های گلوگاهی صنعت نفت

وزارت نفت و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در زمینه بومی‌سازی تجهیزات و فناوری‌های گلوگاهی صنعت نفت توافق‌نامه همکاری امضا کردند.


به گزارش پیشران اقتصاد؛ وزارت نفت و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در زمینه بومی‌سازی تجهیزات و فناوری‌های گلوگاهی صنعت نفت توافق‌نامه همکاری امضا کردند.

بر اساس این توافق‌نامه که ۱۹ بهمن‌ماه امضا شد، بخشی از نیازهای فناورانه صنعت نفت، از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بومی‌سازی می‌شود.

موضوع اصلی این توافقنامه که از سوی جواد اوجی، وزیر نفت و روح‌الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری امضا شد، بومی‌سازی و ساخت تجهیزات گلوگاهی مورد نیاز صنعت نفت است که برای چهار سال تداوم دارد.

بر اساس این توافقنامه، معاونت علمی و فناوری باید ضمن تشکیل و راهبری کنسرسیوم دانش‌بنیان و فناور به‌منظور بومی‌سازی و توسعه دانش فنی و تشکیل کنسرسیوم بین‌المللی و انتقال فناوری برحسب نیاز، تسهیل در صدور مجوزهای قانونی مرتبط را در نظر گیرد.


پیشنهاد می‌شود بخوانید:

رشد ۳‌ برابری دانش‌بنیان‌های صنعت نفت


این معاونت همچنین باید امکان صدور ضمانت‎نامه و تسهیل و تسریع در فرآیندهای بانکی و اعطای تسهیلات را فراهم و تا سقف مبلغ ۵۰ درصد از هزینه‌های تحقیق و توسعه پرداخت‌شده، حمایت کند.

حمایت برای توسعه بازار، به‌منظور خرید دوباره تجهیزات تا سقف ۳۰ درصد در قالب تسهیلات تا سقف ۲۰۰ میلیارد ریال از دیگر تعهدهای این توافق است.

در مقابل وزارت نفت تعهد دارد اولویت‌های فناورانه را تعیین و مجوزهای لازم و قانونی مرتبط با وزارت نفت برای انجام طرح‌های فناورانه را صادر کند و منابع مالی برای حمایت از طرح‌های فناورانه تخصیص دهد،‌ همچنین بخشی از هزینه تحقیق و توسعه منتج به محصول را تأمین کند.

ارائه تسهیلات دولتی و اختصاصی در دسترس در وزارت نفت بر اساس قوانین و مقررات مربوطه از دیگر تعهدات وزارت نفت در این توافق است.

در نخستین گام برای اجرایی‌سازی این توافق‌نامه اقدام‌های لازم برای بومی‎سازی تجهیزات، با حجم بازار تقریبی ۲ میلیارد دلار، در دستور کار کارگروه قرار می‌گیرد.

کارگروهی راهبری متشکل از چهار نفر نماینده‌ تام‌الاختیار از هر طرف تعهدها را پیگیری و درباره موضوع‌ همکاری جدید برنامه‌ریزی می‌کند.

در قالب این توافق طرح‌هایی از جمله بومی‎سازی دکل‎های حفاری آب‎های کم‌عمق، بومی‌سازی و توسعه فناوری مایع‌سازی گاز طبیعی مقیاس‌کوچک و متوسط (Mini-LNG)، بومی‌سازی ساخت Coil Tubing، با اولویت ساخت پنج مورد، بومی‌سازی فناوری لوله‌های مغزی سیار (CRA)، بومی‌سازی ساخت تجهیزات حفاری جهت‎دار با اولویت ساخت سه تجهیز، بومی‌سازی ساخت پمپ Cryogenic با اولویت ساخت سه عدد و بومی‌سازی ساخت تجهیز ZLD با اولویت ساخت دو عدد اجرا می‌شود.

دهقانی فیروزآبادی: عزم جزم صنعت نفت برای ورود به حوزه‌های فناورانه

روح‌الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری در آیین امضای توافق‌نامه بومی‌سازی تجهیزات و فناوری‌های گلوگاهی صنعت نفت با بیان اینکه این توافق‌نامه به‌منظور همکاری در بومی‌سازی و تولید داخل و دستیابی به ۱۵ قلم از تجهیزات گلوگاهی است، اظهار کرد: حضور وزیر نفت در عرصه‌های فناورانه این پیام را می‌دهد که بزرگ‌ترین مجموعه صنعتی کشور عزم خود را جزم کرده است تا به حوزه‌های فناوری ورود کند.

وی افزود: وزارت نفت با همه توان پای کار است و پس از آن باید دو بخش دیگر یعنی شبکه شرکت‌های دانش‌بنیان و دیگری شبکه سیستم تأمین مالی تکمیل شود تا محصولات مورد نظر بومی‌سازی شوند.

معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری تصریح کرد: همه افرادی که به توان خود باور دارند، این میدان در اختیار آنهاست، البته در سال‌های گذشته نیز به لحاظ کیفی، شرکت‌های دانش‌بنیان خوبی داشته‌ایم.


پیشنهاد می‌شود بخوانید:

کدام نیاز فناورانه صنعت برطرف شده است؟


اوجی: پایبند به عهد خود با سازندگان داخلی هستیم

جواد اوجی، وزیر نفت نیز در آیین امضای توافق‌نامه همکاری وزارت نفت و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری در زمینه بومی‌سازی تجهیزات و فناوری‌های گلوگاهی صنعت نفت، اظهار کرد: این توافق‌نامه چهار ساله به ارزش ۲ میلیارد دلار به‌منظور بومی‌سازی حدود ۱۵ قلم تجهیز کلیدی صنعت نفت امضا شد.

وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از نظر  مجموع ذخایر نفتی و گازی در دنیا رتبه نخست را دارد، اظهار کرد: با وجود آنکه ۱۱۴ سال از عمر صنعت نفت می گذرد، اما هنوز در خیلی از بخش‌ها به‌صورت سنتی کار می‌کنیم. با توجه به دستور مقام معظم رهبری صنایع بزرگ از جمله صنعت نفت باید دانش‌بنیان شوند، از این رو شور و اشتیاق در وزارت نفت برای حرکت به این سمت وجود دارد.

وزیر نفت تصریح کرد: از ابتدای آغاز به‌کار دولت سیزدهم تلاش کردیم از دانش روزآمد دنیا و تجهیزاتی جدید در صنعت نفت کشور استفاده کنیم، از آن زمان تاکنون زمینه ساخت داخل ۲۵۰ قلم کالا مهیا شده و تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان از ۱۵۰ شرکت به ۵۵۰ شرکت رسیده است.

اوجی با اشاره به امکان تحقق ظرفیت تولید روزانه ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نفت با توجه به ذخایر موجود گفت: حداقل روزانه ۹۰۰ هزار بشکه از ظرفیت افزایش تولید نفت را می‌توان از طریق ازدیاد برداشت نفت از طریق روش‌های دانش‌بنیان محقق کرد.

وی تصریح کرد: نیازهای صنعت نفت در بخش خدماتی و کالا از طریق معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری فراخوان داده می‌شود تا همه شرکت‌های دانش‌بنیان بتوانند به این صنعت کمک کنند. در این زمینه ما از همه نظر حامی شرکت‌های دانش‌بنیان هستیم. وزارت نفت به هر عهدی که با سازندگان داخلی بسته باشد، پایبند است و همه‌جوره از آنها حمایت می‌کند، به‌طوری که در صورت رعایت استانداردهای صنعت نفت این توان را داریم که خرید کالاهای ساخت داخل را دو تا چهار سال تضمین کنیم.

وزیر نفت با اشاره به مذاکرات وزارت نفت با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در زمینه احیای ۷۰۰ حلقه چاه کم‌بازده گفت: افزایش تولید از چاه‌های کم‌بازده برای صنعت نفت در مقایسه با توسعه میدان‌های تازه، بسیار کم‌هزینه‌تر است.

اوجی اظهار کرد: همکاران ما در صنعت نفت با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درباره نیاز به کالاها و تجهیزات گلوگاهی وزارت نفت نشست‌های خوبی داشتند و امروز در این توافق‌نامه اعلام نیاز کردیم که حدود ۱۵ کالا و خدمت کلیدی مورد نیاز صنعت نفت با توان این معاونت و با استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان ساخته شود.

وی افزود: بنا شد کنسرسیومی برای تأمین این خدمات و کالاها به ارزش حدود ۲ میلیارد ریال تشکیل شود، وزارت نفت هم تعهد کرد که سفارش‌های طولانی‌مدت داشته باشد، به شرطی که استانداردها رعایت شود و این اتفاق رقم می‌خورد.

وزیر نفت با بیان اینکه هم‌اکنون حدود ۷۰ درصد نیازهای صنعت نفت در داخل تأمین می‌شود و ان‌شاءالله ۳۰ درصد باقی‌مانده هم بومی‌سازی می‌شود، اظهار کرد: در هفته‌های آینده نیز توافق‌نامه‌ای با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای احیای چاه‌های کم بازده امضا می‌شود. بر اساس این توافق بخشی از پروژه احیای چاه‌های کم‌بازده به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری واگذار می‌شود که تحقق این پروژه کاهش هزینه خوبی برای وزارت نفت خواهد داشت

خجسته مهر: جذب ۵۵۰ شرکت دانش‌بنیان برای همکاری

محسن خجسته‌مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت نیز در حاشیه آیین امضای توافق‌نامه همکاری بین وزارت نفت و معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در جمع خبرنگاران درباره دانش‌بنیان کردن بخش بالادست صنعت نفت گفت: وظیفه ما در مرحله نخست افزایش تعداد شرکت‌های دانش‌بنیانی است که می‌توانند چالش‌های شرکت ملی نفت ایران را با راه‌حل‌هایی فناورانه برطرف کنند.

وی به همکاری با معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری برای ارتقای جایگاه شرکت‌های دانش‌بنیان در شرکت ملی نفت ایران اشاره کرد و افزود: از این منظر به‌دنبال ایجاد پیمانکار عمومی (GC) فناورانه بخش بالادستی شرکت ملی نفت ایران هستیم و بر همین اساس وزارت نفت تاکنون ۵۵۰ شرکت دانش‌بنیان را برای همکاری جذب کرده است.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از دستاورهای همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان یاد و تصریح کرد: در بخش حفاری موفق شدیم تجهیزات درون‌چاهی مربوط به عمیق‌ترین بخش‌های زمین‌شناسی با لایه‌های عمیق که نیازمند تجهیزات با متالوژی و آلیاژ ویژه هستند و نسبت به خورندگی سیالات ترش و اسیدی مقاومت دارند و اینکه در اعماق پایین فشارپذیری بالا داشته باشند، تولید کنیم.

خجسته‌مهر تصریح کرد: بر این اساس دو تجهیز مهم شامل رشته تکمیلی و تاج چاه یا سرچاهی را سفارش‌گذاری کردیم که خوشبختانه ساخته شده‌اند و در مرحله تجاری هستند و حتی در میدان سپهر و جفیر استفاده شده‌اند و این دو، تجهیز راهبردی به‌شمار می‌روند.

وی بر لزوم همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان تأکید کرد و گفت: حدود ۲۵۰ میلیارد بشکه نفت در لایه‌های عمیق زمین‌شناسی داریم که برای توسعه این بخش نیازمنداین تجهیزات هستیم که با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان و سازندگانی که از ایده‌های فناورانه استفاده می‌کنند، ساخته می‌شوند.

 

برچسب ها


    ارسال خبر  


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن